HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG
 

Stichting Kunst en Cultuur Lopik organiseert jaarlijks de Open Monumenten Dag (OMD) in de gemeente Lopik.

 
 
Open Monumentendag

Open Monumentendag

In het tweede weekend van september zijn jaarlijks meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Landelijk wordt ieder jaar een ander thema vastgesteld.

In Lopik vertaalt Stichting Kunst en Cultuur dit nationale thema naar een plaatselijke invulling, waarbij gekeken wordt bij welke kern dit het beste past. Het programma wordt samengesteld met de buurtvereniging of een groep enthousiaste bewoners van de kern.

2017 ‘Boeren, burgers en buitenlui’
Open Monumentendag 2017 wordt gevierd op zaterdag 9 september. Het landelijke thema is: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

De centrale viering van deze dag is op zaterdag 9 september 2017 op het Willem-Alexanderplein te Lopik-dorp. Daar zal een  traditionele markt worden gehouden, waar meer dan 15 Lopikse bedrijven op een speciale manier hun waren aan de man zullen  brengen  en de sfeer van vroeger laten herleven. Waar de toneelvereniging  de bezoekers verrast met nostalgische optredens, de Scouting zich presenteert  en er een  modeshow wordt gegeven met kleding van Toen  en Nu. Waar u een kijkje kunt nemen in de Manebrug en hoort  over  het verleden  maar ook over de toekomst van dit historische pand. De  Dorpsomroeper houdt  de bezoekers op de markt op het Willem Alexander Plein op de hoogte van alle activiteiten die  er in het dorp  plaats vinden. Ook van de  activiteiten op het oude  Dorp,  de rondleiding in de kerk, wanneer er orgelspel is, de verhalen over Nootensoord  en de  specialiteitenkraam van de Keizerskroon. Kinderen kunnen historische plekjes ontdekken met een speurtocht. De Dorpsomroeper  neemt zijn functie serieus  en zal ook de nodige nieuwtjes brengen.

De opening  is om 10:45 uur uur op het Willem-Alexanderplein door  burgemeester Lokker die  deze traditionele markt geheel in stijl zal openen.   Alle bezoekers krijgen bij de infostand  een speciale uitgave van een historisch boekje samengesteld  door de Stichting Kunst en Cultuur. U ontvangt  daar ook het dagprogramma en de puzzeltocht.  De Lopikse Traditionele Markt is een bezoek  waard..

Hoort, hoort… en zegt het voort!!