HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
SNGL
 
DSPL_AGENDA_PSTS_S_MENU_THIS_YEAR

Evenementen in 2021

 
1 januari – 1 juni 2021
 
8 juli – 8 augustus 2021
 
25 juli 2021
 
28 augustus 2021
 
11 september 2021
 
7 november 2021
 
 
DSPL_GND_TM
7 november 2021  | Aanvang 15:00 uur (inloop 14:30 uur)

Annejet van der Zijl

Literaire zondagmiddag

Dorpshuis De Schouw, Lopik

Update 3 november 2021

De literaire middag met Annejet van der Zijl op zondag 7 november gaat definitief door! De op 2 november aangekondigde extra corona-maatregelen verhinderen dit niet.
We moeten wel met een paar zaken rekening houden: 
  • Een coronatoegangsbewijs is noodzakelijk. Uw QR-code wordt bij de ingang van De Schouw gecheckt, samen met uw ID-bewijs. 
  • Door het gebruik van het coronatoegangsbewijs is het gebruik van mondkapjes niet verplicht, maar dit mag uiteraard wel!
  • Er is weer extra aandacht voor de basisregels: 1,5 meter afstand houden, handen ontsmetten, geen handen schudden of zoenen, niezen in de elleboog etc.
  • En als u klachten heeft geldt: blijf thuis en laat u testen bij de GGD. Ook als u al gevaccineerd bent. 
Boekentafel en signeren
  • Wij starten de middag met een uitgebreid interview met Annejet van der Zijl waarbij de focus op haar nieuwste boek Fortuna’s kinderen ligt. 
  • In de pauze kunt u dit boek en enkele andere boeken van Annejet kopen bij de boekentafel van The Readshop. Annejet is graag bereid uw boek te signeren. Heeft u het boek al gekocht, dan kunt u dit meenemen als u het wilt laten signeren. 
  • Na de pauze is er volop ruimte voor vragen uit de zaal. Annejet heeft ons verteld dat ze dit vaak het allerleukste onderdeel vindt, dus schroom niet uw vragen te stellen.
Uitverkocht en afmelden
Wij hebben het maximum aantal reserveringen bereikt, dus kunnen geen nieuwe aanmeldingen meer aannemen. Kunt u niet komen, wilt u zich dan s.v.p. even afmelden? Dan kunnen we eventueel nog andere belangstellenden toelaten. Hartelijk dank daarvoor.

 

Agenda-item

Wij zijn erg verheugd dat schrijfster Annejet van der Zijl alsnog naar Lopik wil komen (na tweemaal uitgestelde data i.v.m. corona), om ons over haar boeken te vertellen! Samen met The Read Shop, Karmac en Dorpshuis De Schouw organiseert Stichting Kunst en Cultuur Lopik deze literaire middag, op zondag 7 november 2021.
Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses is Annejet van der Zijl één van de bekendste en meest gelezen auteurs van Nederland. Voor haar hele werk, dat voornamelijk bestaat uit literaire non-fictie, ontving zij onder andere de Gouden Ganzenveer. 

Op 1 oktober 2021 komt haar nieuwste boek uit: Fortuna’s kinderen. Dit boek waarin haar succesvolle Boekenweekgeschenk uit 2020 Leon & Juliette is verwerkt, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?
Fortuna’s kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

Tijdens de middag in Lopik zal Annejet van der Zijl worden geïnterviewd over haar werk. Er is ook volop gelegenheid om vragen te stellen vanuit de zaal. Na afloop zal de schrijfster haar boeken signeren. Een boekentafel met haar werken wordt verzorgd door The Read Shop. Dit belooft een hele interessante en onderhoudende middag te worden!

Gegevens

Biografie Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust (Querido), over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna (Querido), haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy (Querido, 2004) werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis (Querido). Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier (Querido/Lubberhuizen) verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses (Querido, 2015), over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. (The House of Books). Van der Zijl ontving in 2012 de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Meer informatie: Biografie en boekenoverzicht
Foto schrijfster: Anja van Wijgerden

DSPL_GND_THIS_YEAR
 

Evenementen in 2021

 
1–1
jan|jun
Expositie Ria van Vliet
Schilderijen
1 jan – 1 jun 2021
Dorpshuis De Schouw, Lopik
8–8
jul|aug
Herman de Man-Dijkhuis
Herman de Man-maand
8 jul – 8 aug 2021
Dijkhuis, Jaarsveld
25
jul
Het Wassende Water, muzikale vertelvoorstelling
Herman de Man-maand
25 jul 2021
Dijkhuis, Jaarsveld
28
aug
Klassiek aan de Lek 2021
Club Classique met Moving Art
28 aug 2021
Achter het Dijkhuis, Jaarsveld
11
sep
Open Monumentendag 2021
Mijn monument is jouw monument
11 sep 2021
Dorpsplein, Polsbroek