HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
SNGL
 
DSPL_AGENDA_PSTS_S_MENU_THIS_YEAR

Evenementen in 2021

 
1 januari – 1 juni 2021
 
1 april – 30 september 2021
 
28 augustus 2021
 
11 september 2021
 
 
DSPL_GND_TM
1 november 2020  | Aanvang 15:00 uur (inloop 14:30 uur)

Middag met Annejet van der Zijl UITGESTELD

Literaire zondagmiddag

Dorpshuis De Schouw, Lopik

Vanwege de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het Corona-virus wordt de literaire middag met Annejet van der Zijl verplaatst naar Zondag 14 maart 2021, om 15:00 uur.


Wij zijn erg verheugd dat schrijfster Annejet van der Zijl naar Lopik wil komen, om ons over haar boeken te vertellen! Samen met The Readshop, Karmac en Dorpshuis De Schouw organiseert Stichting Kunst en Cultuur Lopik deze literaire middag, op zondag 1 november.
Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses is Annejet van der Zijl één van de bekendste en meest gelezen auteurs van Nederland. Voor haar hele werk, dat voornamelijk bestaat uit literaire non-fictie, ontving zij onder andere de Gouden Ganzenveer. Annejet van der Zijl schreef ook het Boekenweekgeschenk “Leon&Juliette”, voor de 85ste Boekenweek (van 7-15 maart 2020) over het bijzondere levensverhaal van ‘slavenbaby’ Juliette Herckenrath die burgemeestersvrouw in Nederland werd.
Tijdens de middag in Lopik zal Annejet van der Zijl worden geïnterviewd over haar werk. Er is ook volop gelegenheid om vragen te stellen vanuit de zaal. Na afloop zal de schrijfster haar boeken signeren. Een boekentafel met haar werken wordt verzorgd door The Read Shop. Dit belooft een hele interessante en onderhoudende middag te worden!

Gegevens

Over het Boekenweekgeschenk

Annejet van der Zijl: ‘Ik ben heel blij dat ik het Boekenweekgeschenk 2020 mag schrijven. Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij, de negentiende eeuw dus. Ik ben er voor naar Amerika geweest en het is inderdaad een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken. Daarbij heb ik natuurlijk zin in de feestweek zelf. Sinds ik boeken maak ben ik al zoveel lieve collega’s, boekenvakkers en enthousiaste lezers tegengekomen – ik hoop ze tijdens de Boekenweek allemaal om me heen te hebben.’

Biografie Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust (Querido), over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna (Querido), haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy (Querido, 2004) werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis (Querido). Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier (Querido/Lubberhuizen) verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses (Querido, 2015), over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. (The House of Books). Van der Zijl ontving in 2012 de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Meer informatie: Biografie en boekenoverzicht
Bron: Bron informatie voor dit artikel
Foto schrijfster: Anja van Wijgerden

DSPL_GND_THIS_YEAR
 

Evenementen in 2021

 
1–1
jan|jun
Expositie Ria van Vliet
Schilderijen
1 jan – 1 jun 2021
Dorpshuis De Schouw, Lopik
1–30
apr|sep
Rondleidingen Dijkhuis
Dijkleger en waterbeheer
1 apr – 30 sep 2021
Dijkhuis, Jaarsveld
28
aug
Klassiek aan de Lek 2021
Zomeravond met Club Classique
28 aug 2021
Achter het Dijkhuis, Jaarsveld
11
sep
Open Monumentendag 2021
Mijn monument is jouw monument
11 sep 2021
Locatie wordt nog bekend gemaakt