HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG

OMD 2021 Polsbroek

Met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ wil Open Monumentendag 2021 iedereen welkom heten. Omdat onze monumenten van iedereen zijn, dus ook van jou. Ze maken deel uit van ieders geschiedenis, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, waar je ook heen gaat.

Stichting Kunst & Cultuur Lopik nodigt je dit jaar uit in Polsbroek. Om te komen kijken, je te verwonderen, misschien wel je eigen geschiedenis te onderzoeken in online archieven.

Route met activiteiten
Vanaf het dorpsplein bij de kerk is er een route met veel activiteiten. Bij de Informatiestand op het plein, Dorp 32, krijg je een boekje met verhalen over de geschiedenis van Polsbroek en Polsbroekerdam en een routekaart. Er zijn presentaties in het Dorpshuis, de kerk, verenigingsgebouw de Silo, in de oude school op Dorp 57 en bij de buurtsuper Dorp66. Bij de Waterknoop leer je het ingewikkelde verhaal van het eeuwenoude vlechtwerk van watergangen rond het dorp. Onderweg kunt u de bijzondere erepoort uit 1813 bewonderen en meer horen over de geschiedenis daarvan. Er is genoeg ruimte om de Open Monumentendag coronaproof te bezoeken.

Ook monumenten waar je niet naar binnen kunt, vertellen een verhaal. Wandel de route door het dorp, scan de QR codes, zie foto’s van vroeger met de bijbehorende verhalen. Soms is het oude vervangen door iets nieuws. Keuzes die iets zeggen, ook dat maakt onderdeel uit van onze geschiedenis.

Voor kinderen is er een speurtocht ‘Volg het monumentenspoor…..’. De start is bij de infobalie op het Dorpsplein; daar krijg je de speurtocht en kan je deze ook weer inleveren als je het monumenten spoor helemaal gevolgd hebt. Je krijgt dan een klein prijsje.

Onze monumenten zijn ook jullie monumenten. De vele enthousiaste vrijwilligers en organisaties uit Polsbroek, zoals het Coöperatie Dorp66, CBS Eben Haëzer, Hervormde gemeente Polsbroek en Vlist, Stichting Oranjefeesten Polsbroek en Stichting Kunst en Cultuur Lopik heten je van harte welkom.

Praktische informatie

Locaties

Corona-regels

Om het bezoek aan een monument voor iedereen zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, gelden uiteraard de alom bekende basisregels. Voor Open Monumentendag geldt in het bijzonder:

Daarnaast gelden de volgende landelijke regels:

Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten 92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waaronder het veilig openstellen van monumenten valt.