Miljoenen Nederlanders wonen en werken onder zeeniveau. Dat vinden we heel normaal. Nederland is goed beschermd tegen water, ons water is lekker en schoon en we profiteren van de kansen die ons water biedt voor onze economie, welvaart en leefomgeving. Maar ons water is ook onvoorspelbaar en grillig. Het is vriend en vijand tegelijk. Het kan morgen zomaar anders zijn. Door een overstroming, door een lange periode van droogte of een ramp waarbij het water vervuild raakt. Maar wat moeten we doen als het misgaat? Bijvoorbeeld als een dijk doorbreekt of je huis onder water komt te staan door langdurige regenval en overstromende riolen?
Tijdens de nationale Week van Ons Water van 16 tot 27 oktober zijn er in het hele land activiteiten rond het thema: “Hoe blijven we met elkaar het water de baas?”. Zo ook bij het Dijkhuis in Jaarsveld.
Hoe hoog komt het water rond uw huis bij een overstroming? Daar kunt u zaterdag achter komen en ook welke voorbereidingen u moet treffen bij een dergelijke ramp. Tijdens een rondleiding kunt u een kijkje nemen achter de schermen van het vroegere en huidige dijkleger en maakt u kennis met de eeuwenlange strijd tegen het water. In het monumentale Dijkhuis ziet u waar het bestuur van het waterschap vroeger de beslissingen over het water en de dijken nam.
Voor kinderen is er een aangepaste rondleiding en zij kunnen meedoen aan een speurtocht met speelse wateropdrachten.
DSPL_GND_THIS_YEAR