HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
SNGL
 
DSPL_AGENDA_PSTS_S_MENU_THIS_YEAR

Evenementen in 2024

 
1 januari – 30 september 2024
 
18 februari 2024
 
7 maart 2024
 
13 april 2024
 
 
DSPL_GND_TM
20 april – 31 juli 2018  | Aanvang Tijdens

Expositie Gert van Lieshout

Schilderijen

Dorpshuis De Schouw, Lopik

Over Gert van Lieshout

Gert is in 1934 geboren te Papekop en is naar de Lagere School in Oudewater gegaan. Als jonge man heeft hij in Polsbroekerdam een klein bedrijfje overgenomen van 3 vrijgezellen. Van de buurman heeft hij land gekocht en later nog eens van een andere buurman een aantal hectares erbij. Trots is hij als hij vertelt dat hij de stal vergroot heeft en nog steeds jongvee heeft. Vroeger had hij  70 stuks melkvee en wat schapen.

Museum

Toen het bedrijf overgenomen werd door zijn schoonzoon kwamen de stallen leeg te staan. En daar kon hij niet tegen, zoals hij zelf zegt. Gert begon met verzamelen van voorwerpen die te maken hadden met herinneringen aan zijn jeugd, zoals koetsen, kleding, poppen, oude werktuigen…;  allemaal historische objecten uit de streek. Deze zijn allemaal in de stallen tentoongesteld. Zo kwam zijn streekmuseum tot stand. Dit is thans te bezichtigen op iedere eerste zaterdag van de maand van 10:00 tot 16:00 uur zonder afspraak en op andere dagen op afspraak 0182-309490. Benedeneind NZ 476 te Benschop.

Schilderen en verzamelen

In 2000 is zijn vrouw overleden en Gert dacht en denkt er nu nog steeds niet aan om elders te gaan wonen. Hij krijgt veel aanloop mede door het “Streekmuseum Polsbroekerdam” wat dus ontstaan is door een uit de hand gelopen hobby. Gert kan moeilijk dingen weggooien, hetgeen ook in zijn woning te zien is. Het belangrijkste nieuws uit de AD van vele jaren heeft hij gebundeld in een mooie zelfgemaakte omslag. Zijn vrouw is daar ooit mee begonnen en Gert houdt dit nog steeds bij.

Schilderen was altijd al zijn hobby, maar sinds het overlijden van zijn vrouw heeft hij serieus de kwast ter hand genomen. Vaak maakt hij portretten die hij natekent uit het  AD. Inmiddels heeft hij meer dan 3000 schilderijen gemaakt. “Slechts 25 stuks” zijn er nu te zien in de Schouw. Gert schildert voornamelijk klassieke schilderijen met acrylverf na (wij telden 3 Nachtwachten van Rembrandt), huizen en dorpsgezichten uit de omgeving, soms ook als pentekening. Hij is nu bezig met een portret van Prins Harry en Meghan Marple, zie foto. Zijn zolders hangen vol met schilderijen waar Gert heel enthousiast over kan vertellen. Ieder schilderij noteert hij in een schrift, dus alles is geregistreerd en gedocumenteerd.

Expositie in de Schouw te Lopik

Vanaf april t/m juli 2018 zijn er enkele schilderijen te bezichtigen in het Dorpshuis De Schouw te Lopik: in de foyer, garderobe, kegelbaan en in de grote zaal.

U bent van harte welkom. Toegang is gratis.

Klik op een foto om te vergroten. Met de pijltjestoets gaat u naar de volgende.
DSPL_GND_THIS_YEAR
 

Evenementen in 2024

 
1–30
jan|sep
Expositie Jeanette Overbeek-de Vos
1 jan – 30 sep 2024
Dorpshuis De Schouw, Lopik
18
feb
Huiskamerconcert Benschop/Polsbroekerdam
Trio 258
18 feb 2024
Boerderij fam. Van Os, Benedeneind Zz 417, Benschop/Polsbroekerdam
7
mrt
Groot Dictee der Lopikerwaard
7 mrt 2024
Dorpshuis De Schouw , Lopik
13
apr
Luisteren bij de buren
13 apr 2024
Buurthuis , Willige Langerak