Jan Brokken heeft zich de afgelopen veertig jaar een verteller van formaat getoond. Hij is er niet alleen in het geschreven, maar ook in het gesproken woord bedreven in.
Jan Brokken werd op 10 juni 1949 in Leiden geboren, niet lang na de terugkeer van zijn ouders uit Indonesië. ‘Mijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en levenswijzen heb ik onmiskenbaar van mijn vader,’ zei Jan Brokken in een interview, ‘mijn reislust en de behoefte om mijn indrukken op papier te zetten van mijn moeder.
Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon door, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin.
Jan was de jongste van drie kinderen. Zijn beide broers waren in Makassar geboren. ‘Als domineeszoon was ik een buitenstaander in het dorp. En thuis was ik ook een buitenstaander. Ik had als enige de oorlog niet meegemaakt, had als enige niet in een kamp gezeten en had als enige de tropenzon niet voelen steken. Vaak wordt gezegd dat ik zo goed kijken en luisteren kan. Dat komt omdat ik overal en altijd een vreemde was.’
Jan Brokken is schrijver van literaire non-fictie, romans en reisverhalen. Werk van hem wordt in twintig talen vertaald, van Duits en Deens tot Chinees en Russisch. Vier van zijn boeken zijn verfilmd.
Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding kantelde hij het beeld van een dorp tijdens de oorlog. In zijn nieuwste boek, De ontdekking van Holland, beschrijft hij een vergeten (kunst)geschiedenis met Volendam als stralend middelpunt.
In 2023 is Jan Brokken de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn ‘ontzagwekkend brede oeuvre’. Voor La Repubblica is Jan Brokken ‘een van de origineelste schrijvers van dit moment, veelzijdig, diepgravend, virtuoos, meeslepend.’
DSPL_GND_THIS_YEAR