HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
SNGL
 
Actuele evenementen

DSPL_AGENDA_PSTS_S_MENU_ARCHIVE_category_archief

Evenementen uit voorgaande jaren

 
5 november 2023
 
13 november 2022
 
10 september 2022
 
27 augustus 2022
 
1 januari – 30 september 2022
 
29 december 2019
 
25 augustus 2018
 
9 maart 2018
 
28 januari 2018
 
4 januari – 31 maart 2018
 
 
DSPL_GND_TM
28 oktober 2018  | Aanvang 15:00 uur, inloop 14:30 uur

Literair café

Boekbespreking en muziek

Dorpshuis De Schouw, Lopik

In samenwerking met Dorpshuis De Schouw en Bibliotheek Karmac organiseert Stichting Kunst en Cultuur Lopik voor het eerst een literair café. Het wordt een gezellige middag; Martin Horjus vertelt over zijn boek: Fietsen over zee, Tocht naar Santiago de Compostella en De Formica’s  brengen liedjes uit de jaren 40, 50 en 60.

Martin Horjus: Fietsen op zee – naar Santiago en toen verder

En op een dag is het zover. Hij is 57 jaar oud, de leeftijd waarop zijn vader stierf. René Agema, begenadigd verteller, muzikant en tekenaar, zegt het onderwijs vaarwel, laat de zekerheden van het leven los en stapt op de fiets voor de tocht der tochten. Einddoel Santiago. In z’n eentje… of toch niet? Gaandeweg blijkt dat hij zich bij tijd en wijle in gezelschap bevindt van niemand minder dan de Dood, het alter ego van zijn vader, soms van zijn moeder en soms van beide ouders. Wat willen ze van hem? En wat wil hij van hen?

Een wonderlijke communicatie speelt zich af tijdens de reis. Wekenlang fietst de praatgrage René alleen, maar toch ook weer niet, omdat op de meest onverwachte momenten zijn vader of moeder naast hem neerstrijkt voor een kort gesprek. Vooral de vaderfiguur is de grote onbekende factor in zijn leven, maar geleidelijk groeit er een verstandhouding tussen vader en zoon, ja, haast een band. Is de vader de verteller of zijn het de herinneringen aan kleine voorvallen die maken dat de zoon steeds meer naar boven haalt wie zijn vader eigenlijk was, wie zijn ouders waren en welke plaats hij zelf in het gezin innam?

Ondertussen vinden ontmoetingen plaats met andere reizigers en beseft de verteller dat hij met zijn ontslag alle zekerheden overboord heeft gegooid en fietst over een eindeloze zee…

Marten Horjus was tot zijn veertigste wijkverpleegkundige en maakte daarna de switch naar het onderwijs. Twee jaar geleden nam hij ontslag om zijn droom na te jagen: fietsen naar Santiago. Tegenwoordig werkt hij mee in de praktijk van zijn vrouw en daarnaast schrijft deze muzikant en verteller pur sang verhalen.

De Formica’s: Mieterse liedjes uit de jaren 40, 50 en 60

Nederland in de naoorlogse jaren. Wederopbouw, geboortegolf en onbezorgde gezelligheid in de huiskamer. Slechts twee avonden televisie kijken en verder spelletjes doen, luisteren naar hoorspelen op de radio of …. zelf aan tafel muziek maken! De Formica’s doen dat, met liedjes uit die tijd. Van bijvoorbeeld Teddy Scholten, The Fouryo’s, De Selvera’s, maar ook The Everly Brothers en Patti Page komen voorbij!

 

DSPL_GND_THIS_YEAR
 

Evenementen in 2024

 
1–30
jan|sep
Expositie Jeanette Overbeek-de Vos
1 jan – 30 sep 2024
Dorpshuis De Schouw, Lopik
18
feb
Huiskamerconcert Benschop/Polsbroekerdam
Trio 258
18 feb 2024
Boerderij fam. Van Os, Benedeneind Zz 417, Benschop/Polsbroekerdam
7
mrt
Groot Dictee der Lopikerwaard
7 mrt 2024
Dorpshuis De Schouw , Lopik
13
apr
Luisteren bij de buren
13 apr 2024
Buurthuis , Willige Langerak
3
nov
Literaire middag
3 nov 2024
De Schouw, Lopik