In samenwerking met The Read Shop, De Schouw en bibliotheek Karmac, organiseert Stichting Kunst en Cultuur een literaire avond met de veelzijdige schrijver van romans, filmscenario’s en toneelstukken Arthur Japin. Deze veelvoudige winnaar van literaire prijzen, bekend om zijn prachtige taalgebruik, is op zijn best in bijzondere geschiedenissen van buitengewone personages, die hij diepgaand onderzoekt. Deze avond vertelt hij over de totstandkoming van zijn boek Kolja, een spannend verhaal over de doofstomme beschermeling van de broers Tsjaikovski, die probeert de ware toedracht van de mysterieuze dood van Pjotr Tsjaikovski in Sint-Petersburg te ontrafelen.
Entree: € 10,00.
Inschrijven: via dienyscheffer@outlook.com of per 06 – 5198 2065.
Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Achttien jaar trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Modest leert hem liplezen en feilloos spreken. Dankzij Pjotr lukt het hem zelfs muziek te ervaren. Kort voordat de componist in 1893 sterft, richt hij zijn laatste brief, een smeekbede, aan Kolja.
Als de jongeman, inmiddels 25, op de ochtend van Tsjaikovski’s overlijden in Petersburg arriveert, begint hij te twijfelen aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt door iedereen stilgehouden. Maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Stierf de componist een natuurlijke dood of was hij slachtoffer van een complot? Wat stond er in de brieven waarmee men hem chanteerde? Wat was de rol van het geheimzinnige studiegenootschap en hun erecode? Wie dreef Tsjaikovski tot zijn gruwelijke dood en waarom greep de Tsaar niet in?
Kolja heeft drie dagen, tot de staatsbegrafenis, om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.
Een roman gebaseerd op – soms lang verzwegen – feiten.
Arthur Japin schrijft romans en verhalen, filmscenario’s en toneelstukken.
Arthur (1956) bezocht het Gymnasium in Haarlem, studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en doorliep daar de Theaterschool, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het 19-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Om dit te kunnen schrijven stopte hij met acteren. In de 10 jaar dat hij aan zijn eerste roman werkte en daarvoor onderzoek deed op drie continenten, schreef hij verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms.
In 1996 debuteerde hij met de verhalenbundel Magonische verhalen. Hiervoor ontving hij de prestigieuze Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs. Zijn debuut werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar bij een groot publiek brak hij pas door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes: de roman “De zwarte met het witte hart”, die wereldwijd vertaald werd en hem internationale roem bezorgde. Bekroond met de ECI-prijs. en is in zijn 75e druk.
Boeken:
1996: Magonische verhalen
1997: De zwarte met het witte hart, roman
1998: De vierde wand, reisverhalen
2002: De droom van de leeuw, roman
2002: De vrouwen van Lemnos, choreografisch scenario
2003: Een schitterend gebrek, roman
2004: Dooi & Zeep, twee verhalen geïllustreerd met door Arthur Japin geschilderde portretten
2006: De klank van sneeuw, twee novellen
2006: De grote wereld, novelle (Boekenweekgeschenk)
2007: De overgave, roman (NS Publieksprijs 2008)
2008: Zoals dat gaat met wonderen, dagboeken 2000-2007
2010: Het lied van de moeder, verhaal
2010: Vaslav, roman
2012: Maar buiten is het feest, roman
2013: De man van je leven, roman
2015: De gevleugelde, roman
2017: Kolja, roman