Op zaterdag 14 september 2019 vieren wij Open Monumentendag in Jaarsveld rondom het thema “Kunst en Vermaak” aansluitend bij het nationale thema “Plekken van Plezier”.
Dit jaar is gekozen om samen met inwoners het thema “Kunst en Vermaak”, aansluitend bij het landelijke thema “Plekken van Plezier”, uit te werken in het dorp Jaarsveld.
Jaarsveld is een uniek dorpje, met de oudste historie van de gemeente Lopik. Het is ontstaan rond het kasteel Veldenstein, dat in 1672 en 1673 door de Fransen werd verwoest. Hier was eeuwenlang een belangrijk aanlegsteiger aan de Lek voor vrachtboten en pleisterplaats voor reizigers. Het dorp is in 1966 aangewezen als een “beschermd dorpsgezicht”. Het is een kleine kern, op het oog heel rustig, maar verrassend bruisend door een actief verenigingsleven dat al decennialang allerlei activiteiten en evenementen organiseert.
Samen met verenigingen, organisaties en inwoners, heeft Stichting Kunst & Cultuur Lopik locaties in Jaarsveld gezocht om open te stellen en een interessant programma opgesteld.
Vanaf 10.30 uur bent u welkom bij de infostand op het terrein voor de Zwarte Schuur. Daar krijgt u alle actuele informatie van deze dag. Alle bezoekers ontvangen hier het unieke historische boekje over Jaarsveld en het programma met een beschrijving van de locaties. Een plattegrond wijst u de weg naar de te bezoeken locaties
De officiële openingshandeling wordt verricht door Anna van Egmond, gravin van Buren en eerste vrouw van Willem van Oranje. Wat zij voor band met Jaarsveld had hoort u dan!
Voor het eerst in vele jaren kunt u een kijkje nemen in de tuinen van huize Jaarsveld op de Voorburcht en het Kasteeleiland. Een tuin in ontwikkeling waar gewerkt wordt om de oorspronkelijke tuin weer tot leven te brengen. De verhalen van het kasteel en de anekdotes over de theekoepel worden in de tuin verteld. Informatiepanelen vertellen u over de geschiedenis van de tuinen en het verloren gegane kasteel. Onder het genot van en kopje thee of koffie kunt u genieten van de mooie omgeving en van de muzikale omlijsting van de trekzakgroep “BonBon”.
Een mooie wandeling vanuit de tuin langs de historische Kerkenlaantje en Oostcingellaan naar het Oorlogsmonument op de Dijk, waar vroeger een theekoepel stond. (NB de opgang naar de dijk is via het talud, niet via een trap, dus alleen bereikbaar als u goed ter been bent). De wandeling vervolgend via de Lekdijk, komt u uit bij de Kerkstraat. U kunt rondwandelen door het dorp en naast de ingang van de kerk vindt u het oorlogsmonument voor een aantal Jaarsvelders.
In de Zwarte Schuur is een virtueel café waar bezoekers geholpen worden om historische informatie te vinden op het internet in het bijzonder op de site lopikopdekaart.nl.
Op de zolders van de Zwarte Schuur is een expositie over de historie van het Dijkbeheer en een levensgrote kijkdoos over het Dijkleger.
U kunt ook kiezen voor een rondleiding, waarbij u alles hoort over de historie van de strijd tegen het water en het Dijkhuis bezoekt. (Het Dijkhuis is alleen toegankelijk met een rondleiding – start in Zwarte Schuur). Kinderen kunnen op ontdekking met een speurtocht.
In de Zwarte Schuur is verder een foto-expositie met landschapsfoto’s uit de omgeving. Buiten vindt u ook een stand van Glasatelier de Grienduil met een demonstratie van het vervaardigen van glaskunst.
In de Zwarte Schuur kunt u koffie, thee en limanade verkrijgen en op het terrein is een cateringpunt voor broodjes en snacks. Het regelmatig muzikale optreden van een gitarist verhoogt de gezelligheid op deze locatie.
Het Verenigingsgebouw is het middelpunt van (foto)exposities van de Jaarsveldse verenigingen en Jaarsveldse historie, zoals een beeldverhaal over het café Lekzicht, over de veren over de Lek en het dorp en bewoners. Er wordt gewerkt aan een databank van personen op oude school- en familiefoto’s, waarbij u kunt zoeken op welke foto’s u, uw voorvaderen of familieleden voorkomen en deze foto’s bekijken. Er is een boekenbeurs, er wordt een oude film vertoond, kortom een echte ontmoetingsplaats voor de bezoekers.
In de monumentale kerk hoort u de bijzondere verhalen over dit gebouw en de prachtige gebrandschilderde ramen. U kunt de toren beklimmen en zo nu en dan is er orgelmuziek. De gehele dag door kunt u in de consistorie digitaal de oude doopboeken bekijken.
In de basisschool vindt u een overzicht van oude klassenfoto’s en historische schoolmaterialen.