HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG

OMD 2022 Huis te Jaarsveld

De tuinen van Huis te Jaarsveld

Na de verwoesting in 1673 van het Kasteel Veldenstein wordt er door Cornelis de Witt (1696-1769) een nieuwe periode voor het Huis te Jaarsveld ingeluid. Samen met zoon Johan (1720-1783) gaat hij hard aan de slag om het terrein helemaal op te schonen en het nu nog bestaande landhuis te bouwen. Verschillende bewoners na hen hebben veranderingen aangebracht om het wooncomfort te vergroten.

De huidige eigenaar heeft inmiddels uitgebreide historische studies van huis en tuin laten uitvoeren om vast te stellen wat vanuit historisch perspectief de beste wijze is om het huis en het koetshuis te renoveren en de tuinen te herontwikkelen. De tuin op het wooneiland is daarbij zoveel mogelijk teruggebracht naar de vroege Hollands klassieke landschapsstijl.

Nu de werkzaamheden zijn voltooid was het op Open Monumentendag, zaterdag 10 september, mogelijk om het resultaat te bewonderen en de geschiedenis van de tuinen te zien, te horen en te beleven door rondleidingen en verhalenverteller.

Zie het fotoverslag onderaan de pagina.

Er was een verkoopplaats waar men kon genieten van een drankje. De muzikale omlijsting van deze dag werd verzorgd door trekzakgroep Bon Bon.

 

Fotoverslag

Door op onderstaande foto’s te klikken, worden deze vergroot en kunt u met de pijltjes naar de volgende foto; er zullen dan nog meer foto’s verschijnen.