HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG

OMD 2021 Polsbroek

Met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ wilde Open Monumentendag 2021 iedereen welkom heten. Omdat onze monumenten van iedereen zijn, dus ook van jou. Ze maken deel uit van ieders geschiedenis, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, waar je ook heen gaat. Stichting Kunst & Cultuur Lopik nodigde iedereen dit jaar uit in Polsbroek. Om te komen kijken, je te verwonderen, misschien wel je eigen geschiedenis te onderzoeken in online archieven.

Zie het fotoverslag onderaan de pagina.

Route met activiteiten
Vanaf het dorpsplein bij de kerk was er een route met veel activiteiten. Bij de Informatiestand op het plein, Dorp 32, kreeg iedereen een boekje met verhalen over de geschiedenis van Polsbroek en Polsbroekerdam en een routekaart. Er waren presentaties in het Dorpshuis, de kerk, verenigingsgebouw de Silo, in de oude school op Dorp 57 en bij de buurtsuper Dorp66. Bij de Waterknoop werd het ingewikkelde verhaal van het eeuwenoude vlechtwerk van watergangen rond het dorp verteld en getoond. Onderweg kon je de bijzondere erepoort uit 1813 bewonderen en meer horen over de geschiedenis daarvan.

Ook monumenten waar je niet naar binnen kunt, vertellen een verhaal. Zo kon je wandelen door het dorp, QR codes scannen, foto’s van vroeger zien met de bijbehorende verhalen. Soms is het oude vervangen door iets nieuws. Keuzes die iets zeggen, ook dat maakt onderdeel uit van onze geschiedenis.

Onze monumenten zijn ook jullie monumenten. De vele enthousiaste vrijwilligers en organisaties uit Polsbroek, zoals het Coöperatie Dorp66, CBS Eben Haëzer, Hervormde gemeente Polsbroek en Vlist, Stichting Oranjefeesten Polsbroek en Stichting Kunst en Cultuur Lopik realiseerden de dag in een mooie samenwerking.

Locaties

Fotoverslag

Door op onderstaande foto’s te klikken, worden deze vergroot en kunt u met de pijltjes naar de volgende foto; er zullen dan nog meer foto’s verschijnen.