HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG
 

In 2013 stond Benschop centraal bij de Open Monumentendag. Cultuur, architectuur, kunst, muziek en literatuur kwamen aan de orde, maar men kon ook kennis maken met de economische ontwikkeling van dit gebied.
OMD Boekje Benschop’s Pracht 2013

OMD 2013 Benschop

Benschop’s Pracht

“ Van IJsselstein tot Polsbroek is het een imposant rijk buurtschap, pittig versierd door een leger witte leunen en donkerbemoste steenboogbruggen” (citaat van Herman de Man)

Om 10.00 uur opende de beroemde streekromanschrijver – de eigentijdse Herman de Man – de Open Monumentendag 2013 op het Dorpsplein, als start van een afwisselend programma, samengesteld door de werkgroep Kunst en Cultuur, vele enthousiaste verenigingen en vrijwilligers. De route startte bij de informatiekraam op het Dorpsplein waar het programma werd  uitgereikt met als cadeautje een uniek, geïllustreerd boekwerk over de geschiedenis van de locaties. In het oude gemeentehuis op het Dorp 182 waren historische films te zien. In de Sint Victor Kerk werd het thema Processie uitgewerkt. Verder waren opengesteld: het historische pand Zeldenrust op Dorp 176 de woning van de familie Daalhuizen op Dorp 174b de Boerderij op Dorp 119 de Nederlands Hervormde Kerk met het Bätz-orgel, het Herman de Manhuis en de theekoepel.

In het kleine museum van de firma Terberg werd de geschiedenis verteld over de ontwikkeling van een dorpssmederij tot een beroemde internationale onderneming.
Ook de fruitteelt kreeg aandacht.

Naast de geschiedenis van de diverse momenten kon men genieten van koorzang en orgelspel en een bijzonder concert in de muziekkamer van het Herman de Man huis. Maar ook de kunst van het chocolade maken (en proeven) was een onderdeel van het programma even als de ontmoeting met kunstenaars die door splitsing van hout de allermooiste voorwerpen maken.