HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG

OMD 2018 In Europa

Voor 2018 was op landelijk niveau als thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sloot Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Stichting Kunst en Cultuur Lopik, organiseerde samen met onder andere Stichting Jumelage Lopik en Scouting Clifford Reichert, een evenement rondom het thema. Dit jaar waren er geen monumenten open rond het plein, maar was het cultureel erfgoed per fiets te ontdekken met de cultuur historische fietstocht.

Opening

Bij de opening heette Burgemeester Laurens de Graaf de jumelagevrienden uit de partnergemeentes van Lopik welkom, die speciaal uit Sarsina in Italië, Lezoux in Frankrijk en Grebenstein in Duitsland waren afgereisd om dit evenement mee te vieren. Tijdens het spelen van de volksliederen van ieder land door Crescendo, plaatsten de vertegenwoordigers van iedere gemeente de vlaggen van hun land op de centrale tent. In vriendschappelijke Europese samenwerking plaatsten de vertegenwoordigers gezamenlijk de  Europese vlag.

Europese markt

Het centrale punt op deze dag was het Koning Willem Alexanderplein in Lopik-dorp wat was omgetoverd tot een sfeervolle Europese markt. De jumelagepartners lieten hier hun lokale specialiteiten proeven en vertelden over hun gebied. Grebenstein nam een voorproefje op het Oktoberfest en had een complete bierwagen meegenomen. Vanuit Lezoux was een pottenbakker meegekomen. Natuurlijk waren er ook Lopiks streekproducten.

Muziek

De hele dag was er muziek. Carole Hoedemaker zong Franse chansons en tot ieders verrassing traden Solange en Didier uit Lezoux, spontaan samen met haar op. Een heerlijk Frans sfeertje. Daarna zong het koor Simply Joy mooie Engelse popmuziek en kwamen we vervolgens in Ierland terecht met de band Fingers Crossed. Als afsluiting kreeg het  Cabauws Weteringkoor het publiek op de vloer in een polonaise met hun zeemansliederen.  Wat was het gezellig!    

Lancering Cultuurhistorische Waardenkaart

Burgemeester de Graaf lanceerde bij de opening de publieksversie van de Cultuurhistorische Waardenkaart van  Lopik. Dit deed hij door het oplaten van ballonnen, waaraan linten hingen met de naam van de website die virtueel lucht in ging: www.lopikopdekaart.nl. Bij het grote scherm met de homepage van de site, vertelde de burgemeester dat op deze digitale kaart alle cultuurhistorische elementen in Lopik te vinden zijn. Dit zijn er ca 700. Deze vertellen over de geschiedenis van Lopik en zeggen iets over het karakter van de verschillende kernen. www.lopikopdekaart.nl is een interactieve site. Heeft  u zelf verhalen, beelden, foto’s of  krantenknipsels die iets toevoegen aan het verhaal en de geschiedenis van onze gemeente en wilt u dat delen? Via het emailadres chw@lopik.nl  kunt u deze toesturen voor plaatsing bij het betrokken object op de kaart.

Virtueel café Lopik vroeger en nu – Lopik digitaal op de kaart

In het virtueel café konden de inwoners kennismaken met de www.lopikopdekaart.nl en zien hoe alles werkt. Daarnaast toonde het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC) de informatie die  de archieven en collecties van het RHC bieden. De informatie over activiteiten, horeca en toerisme in de tegenwoordige tijd wordt geboden door Lopik NatuurLek .

Prijsuitreiking cultuurhistorische puzzeltocht

In de zomermaanden hebben veel inwoners en bezoekers van Lopik de cultuurhistorische puzzeltocht gefietst. Tijdens Open Monumentendag was de laatste inlevermogelijkheid van de antwoordformulieren en ’s middags reikte burgemeester Laurens de Graaf de prijzen uit. De deelnemers vertelden dat de vragen behoorlijk moeilijk waren, maar dat het erg leuk was om de tocht te doen en zo weer allerlei plekjes te leren kennen die je anders zomaar voorbij fietst. Onder tromgeroffel en gitaarslagen trok de burgemeester de prijswinnaars en reikte de prijzen uit. (Meer informatie: zie nieuwsbericht prijsuitreiking. Antwoorden: Antwoorden Cultuurhistorische puzzeltocht Lopik). Bij de fietstocht is een boekje met een beschrijving verschenen. Dit werd tijdens Open Monumentendag gepresenteerd en uitgedeeld. U kunt dit boekje alsnog verkrijgen bij de gemeente Lopik.

Historisch boekje

Voor bezoekers aan de Open Monumentendag was er een bijzonder cadeau in de vorm van een speciaal uitgegeven historisch boekje over Lopik in Europees perspectief. Dit is een speciale en beperkte uitgave. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar, die bij onze  activiteiten in de rest van dit jaar zullen worden uitgereikt en ook nog bij openingen van het Dijkhuis opgehaald kunnen worden. Een beperkt aantal exemplaren kunnen vanaf komende week bij het gemeentehuis worden afgehaald. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt.

Cabauwse Molen en Dijkhuis open

In verband met Open Monumentendag waren  de Cabauwse molen en het Dijkhuis speciaal geopend.

Fotoverslag

Door op onderstaande foto’s te klikken, worden deze vergroot en kunt u met de pijltjes naar de volgende foto; er zullen dan nog meer foto’s verschijnen.