HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG

OMD 2016 Cabauw

Het landelijke thema voor 2016 was “iconen en symbolen”. Cabauw is zelf al een icoon voor het typisch Hollandse landschap met slingerende sloten omzoomd door knotwilgen en kleine bruggetjes, waar ooit het “IJzeren Veulen” met veel lawaai zijn nachtelijke rondje liep. De karakteristieke boerenerven met monumentale boerderijen, boenhokken, hooischuren en leilindes bevatten veel kenmerkende elementen met meer symboliek dan je zou vermoeden.

Vijf boerderijen waren opengesteld, daarnaast was de H. Jacobuskerk te bezichtigen en kon  men per aparte boerenpendeldienst naar de Cabauwse Molen. Op iedere locatie was van alles te zien en te beleven -denk aan het beklimmen van de kerktoren, een expositie over eendenkooien, een film over het IJzeren veulen, bekijken van een boenhok- en kon men naar oude verhalen uit de overleveringen luisteren.

De opening was in de sfeer van vervlogen tijden zoals beschreven in het Wassende Water door Herman de Man. Bij Boerderij Kromwijk kwam Giel Jan Beijen aan in een schouw door de sloot en de notaris met assistente met paard en wagen. Vervolgens kon er van alles op de kop worden getikt in een boelhuis en zijn geluk proberen bij het koekslaan.

Op zondag 11 september waren de kerk en de molen ook nog te bezichtigen.