HD_MRK
Kunst en Cultuur Lopik header
Stichting Kunst en Cultuur Lopik
PG

OMD 2017 Lopik

De nadruk bij het thema “Boeren, burgers en buitenlui” ligt sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Hoort, hoort… en zegt het voort!!

In de tijd dat er nog geen krant, televisie en twitter was kondigde de stads- of dorpsomroeper alle belangrijke en minder belangrijke berichten aan. Of het nu nieuwe wetten of regels waren, een geboorte of overlijden, of een noodslachting waardoor er goedkoop vlees te krijgen was, de dorpsomroeper zorgde dat je het wist! Onze dorpsomroeper kondigde de activiteiten al een week van te voren door het hele dorp heen aan. Ook op de dag zelf hield hij de bezoekers op de markt op het Willem Alexander Plein op de hoogte van de start van alle bezienswaardigheden en gebeurtenissen.

Het plein

De centrale viering was op het Willem-Alexanderplein te Lopik-dorp. Daar werd een   traditionele markt gehouden, waar meer dan 15 Lopikse bedrijven op een speciale manier hun waren aan de man brachten op verschillende traditionele vervoersmiddelen  en de sfeer van vroeger lieten herleven.  Toneelvereniging Aurora verraste de bezoekers met nostalgische optredens (Tussen Kunst en Kitsch en de Tandarts), de Scouting presenteerde zich met stoere spellen voor de jeugd  en er werd een  modeshow gehouden met kleding van Toen  en Nu.  Men kon een kijkje nemen in de Manebrug en van alles te weten komen over  het verleden  maar ook over de toekomst van dit historische pand. Bij de infostand van Stichting Kunst & Cultuur Lopik kon men het gratis historische boekje over Lopik verkrijgen.

Oude dorp

In het oude dorp was genoeg te doen: een rondleiding in de kerk met prachtige presentaties, orgelspel en trompetspel, verhalen over Nootensoord  en een rondleiding door de Keizerskroon. Kinderen konden historische plekjes ontdekken met een speurtocht.

In de foto-impressie hieronder kunt u op een foto klikken om deze te vergroten en door te klikken naar nog meer foto’s.